bridge_cc

Communicatie

Wie ver van zijn familie woont, vindt goede communicatie extra belangrijk. Het telefoonsysteem op Curaçao is uitstekend.

Internationaal telefoneren is allang niet meer zo duur als vroeger, ook vanaf Curaçao. Door de ontwikkelingen op het internet zijn de tarieven drastisch gedaald en veel Penshonado’s communiceren via de computer met beeld en geluid met vrienden, familie en vooral met de kleinkinderen in het buitenland.

Hierbij heeft Curaçao het voordeel dat het samen met Amsterdam een internet-hub is voor de Atlantische internetkabelverbinding en specifiek voor deze regio.

Nieuwe media…

Mobiele telefoons zijn op Curaçao al jaren gemeengoed. We kennen hier net zoals in Nederland het gsm systeem.

Voor internetgebruikers zijn lokale en internationale providers beschikbaar. Ook heeft het eiland internetcafés, met name in hotels. ADSL, WiFi, G3 en G4 zijn beschikbaar, zij het tegen hogere tarieven dan in Nederland.

Het eiland heeft een commercieel belang bij het hebben van goede internetverbindingen vanwege de sterk groeiende e-business activiteiten.

…en de oude

Er zijn drie lokale papiamentstalige televisiezenders. Verder worden er via de kabel door diverse maatschappijen betaalde pakketten aangeboden met een ruime keuze aan zenders.

Voor het ontvangen van tv-stations moet betaald worden afhankelijk van het aantal stations. TDS biedt onder andere het Nederlandstalige BVN, Ned1, Ned2, Ned3 en de bekende Amerikaanse zenders ABC, CBS, NBC en CNN. Verder zijn er talrijke Zuid-Amerikaanse stations en opent een pay-per-view systeem de deur naar vele films en sportwedstrijden. DirectTV biedt zo’n 150 zenders via een satelliet tv-systeem.

Curaçao heeft verder 28 radiostations – waarvan enkele Nederlandstalig.

Er zijn drie Nederlandstalige dagbladen: de Amigoe, met ook een digitale versie, het Antilliaans Dagblad en een Caribische editie van De Telegraaf.

Het postbedrijf is geprivatiseerd en van goede kwaliteit. Het sturen van een brief naar Nederland duurt een week. Ook de bezorging op Curaçao zelf is goed. Organisaties als UPS, DHL en Federal Express zijn voor het verzenden en ontvangen van pakketten eveneens aanwezig.