Willemstad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

De meer dan 750 oude gebouwen, musea, monumenten en landhuizen in deze stad zijn een lust voor het oog en een bron van inspiratie voor kunstenaars en andere liefhebbers.

Prachtige architectuur

De Stichting Monumentenzorg houdt zich actief bezig met het restaureren van historische gebouwen in de binnenstad en elders op het eiland. De laatste jaren is erg veel gerestaureerd aan monumentale gebouwen en de overheid heeft na een aantal jaren van stilstand besloten de inhaalslag vol aan te gaan. Het resultaat is zichtbaar. De gerestaureerde panden in Scharloo maar ook op Pietermaai zijn hiervan een prachtig voorbeeld. Ook buiten de stad zijn tal van indrukwekkende voorbeelden van prachtige koloniale architectuur te vinden.

Verder kent Curaçao relatief veel culturele evenementen zoals de uitbundige en vrolijke carnavalsviering, het jaarlijks terugkerende tumba- en salsafestival en natuurlijk ook Koningsdag, de intocht van Sinterklaas en het oudejaarsvuurwerk met pagara’s (miljoenklappers).

lightbox title

Op de planken en op het witte doek

In diverse expositieruimtes zijn regelmatig tentoonstellingen van lokale en regionale schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars. Toneel is op Curaçao vrijwel uitsluitend een amateuraangelegenheid. Nederlandse cabaretiers treden regelmatig op, net als bekende Nederlandse zangers en bands.

De bioscoop ‘The Movies’ is zeer populair , er worden dagelijks de meest recente films vertoond (vaak veel eerder dan in Europa). Met het gereedkomen van de ontwikkeling rond het nieuwe Renaissance Hotel is Willemstad ook een tweede mega filmtheater “The Cinemas” rijker waar in diverse zalen films worden getoond. En onlangs is een derde bioscoop Cinemark met diverse zalen in het nieuwe winkelcentrum Sambil te Veeris geopend. Liefhebbers van alternatieve films kunnen terecht in Teatro Luna Blou en het WTC.

Genieten van dans en muziek

Curaçao heeft geen groot symfonie-orkest, wel vinden regelmatig concerten met internationale gastmusici van topniveau plaats van voornamelijk kamermuziek waarbij het Avila Beach Hotel een toonaangevende rol speelt. In de Fortkerk treden lokale musici op samen met gasten uit omringende landen. Het eiland heeft ook een Bach-koor dat jaarlijks de Matthäus Passion ten gehore brengt. Curaçaoenaren genieten van dans en muziek. Ze kunnen daarvoor terecht bij de vele dans- en muziekscholen.

Voor de Europese muziekliefhebber is een optreden op Mambo Beach van bekende Nederlandse artiesten een evenement om niet te missen en de Curaçaose editie van het North Sea Jazz Festival.

Toeristische attracties

Natuur bezienswaardigheden

CUR-Seaquarium

Of het nu voor de inwoners of voor de toeristen bedoeld is, feit is dat Curaçao een aantal alleraardigste toeristische attracties heeft zoals het Seaquarium, de grotten van Hato en het Christoffelpark.

Musea

museum

Verder kent het eiland een aantal interessante musea. Met als meest opvallend wellicht Museum Kura Hulanda, gelegen in de historische binnenstad, met een permanente tentoonstelling over Afrika met veel aandacht voor de slaventijd. Verder biedt het Maritiem Museum een goed overzicht van de geschiedenis van Curaçao.

Lokale gerechten

palmtrees

Goed eten is belangrijk voor vakantiegangers en andere levensgenieters en ook daarin biedt Curaçao volop keus. Men kan kiezen uit vele keukens, zoals Indiaas, Thais, Surinaams, Frans, Italiaans en ook de nostalgische “Rijsttafel” wordt regelmatig bij diverse restaurants opgediend. Op de gerenoveerde  “drijvende markt” in Punda worden vis, fruit en andere producten uit de regio verkocht en vlakbij is de “Marche Bieu” waar lokale (krioyo) gerechten worden bereid.

Curaçao Carnaval Bon Bini!

Carnavalsfestiviteiten: eer bewijzen met eten in overvloed, muziek en feestvreugde in kleurrijke parades en optochten.