Een gezellig eiland in de tropen

Curaçao – met ongeveer 150.000 inwoners (60 verschillende nationaliteiten) en een oppervlakte van 445 km2 – behoort tot de meest ontwikkelde eilanden van het Caribische gebied. De kwaliteit van het leven en wonen op Curaçao is hoog. Het prijsniveau ligt over het algemeen onder dat van Nederland. De kwaliteit van de gezondheidszorg is uitstekend; de meeste artsen en specialisten zijn opgeleid in Europa of de Verenigde Staten en vanwege de grote artsdichtheid zijn er geen al te lange wachtlijsten op Curaçao.

De binnenstad van Willemstad is onderverdeeld in Punda (= de Punt) en Otrobanda (= de andere kant) en gescheiden door de Annabaai waardoor tankers en andere grote schepen toegang krijgen tot het Schottegat, het havengebied met de raffinaderij, het dok en de containeroverslag en met daarnaast vele andere havenactiviteiten.

punda-vvp

curacao-map

Internationaal met Nederlands tintje

Curaçao heeft een multiculturele bevolking. Vooral in de zeventiende eeuw kwamen mensen uit alle delen van de wereld naar het eiland. De Nederlandse, Spaanse en Afrikaanse invloeden zijn in het dagelijks leven nog goed zichtbaar en uiten zich o.a. in de godsdienstbeleving. Alle denkbare religies zijn op het eiland vertegenwoordigd. De meerderheid van de bevolking is Rooms-Katholiek.

Er zijn drie officiele talen op het eiland. Papiaments, Nederlands en Engels. De voertaal op het eiland is Papiaments maar de bevolking spreekt ook Nederlands, Spaans en Engels. Het onderwijssysteem is gebaseerd op het Nederlandse, vele scholen gebruiken dezelfde leerboeken en examens als in Nederland. De haven van Willemstad, het Schottegat speelt een belangrijke rol bij de invoer, overslag, bunkeren en scheepvaartreparatie. De constante aanwezigheid van Nederlandse marineschepen laat zien dat Curaçao als autonoom land ook een onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden.

Producten uit Europa, Amerika en de rest van de wereld zijn op Curaçao volop te koop. Zelfs hagelslag, stroopwafels en kaas ontbreken niet. Het kraanwater – ontzilt zeewater – is van uitstekende kwaliteit en kan zonder problemen worden gedronken.

Dushi Kòrsou

In het Papiaments klinkt ‘Curaçao’ als ‘Kòrsou’. En voor alles wat lekker, heerlijk en verrukkelijk is, gebruiken de eilandbewoners het woord ‘Dushi’. De plaatselijke bevolking heeft het niet voor niets regelmatig over ‘Dushi Kòrsou’: de temperatuur op het eiland schommelt tussen de 25 en 32 graden Celsius en de temperatuur van het zeewater is vrij constant, ongeveer 26 graden. De heetste maanden zijn juli – september maar de altijd aanwezige passaatwind zorgt vooral overdag voor verkoeling. De regentijd loopt van november tot januari, maar ook die periode wordt afgewisseld met perioden van zonneschijn.

Het risico van orkanen is – in tegenstelling tot op de bovenwindse eilanden – minimaal. Curaçao ligt buiten de “Hurricane Belt”. Het eiland is vrij droog, de gemiddelde regenval bedraagt ongeveer 50 cm per jaar. Dat is vergelijkbaar met de situatie in Nederland; echter het regent op Curaçao minder vaak maar wel veel harder. De natuurlijke vegetatie is volledig aangepast aan langdurige droge periodes, met hulp van irrigatie wordt in vele tuinen een tropische omgeving gecreëerd met onder andere palmbomen en de prachtige, kleurrijke bougainvillea.

bougainvillea

Curaçao beschikt over een veelzijdige natuur. Prachtige baaien en onverwacht hoge heuvels met een voor zo’n droog eiland, verrassende vegetatie, worden afgewisseld door vlaktes en spannende grotten. Overal op het eiland kunnen wandelingen gemaakt worden al of niet onder begeleiding van gidsen. Heel bekend zijn de maanwandeling over de zoutpannen van Jan Thiel, de wandelingen bij  Fort Beekenburg, de open dagen van landhuis Ascencion en de beklimming van de Christoffelberg.

Aantrekkelijke huizenmarkt

Wonen op Curaçao betekent buiten leven. Genieten van zon, schaduw, wind en water.

  • De huizen op Curaçao zijn speciaal op het klimaat gebouwd, onder andere door optimaal te profiteren van de – meestal oostelijke – wind.
  • De huizen zijn over het algemeen ruim, geriefelijk en het aanbod is vrij groot.
  • Bij veel huizen is een zwembad aangelegd.
  • Het prijsniveau is aanmerkelijk lager dan in Nederland.

Openbaar vervoer en milieu

Curaçao beschikt over openbaar vervoer dat op diverse punten voor verbetering vatbaar is zodat autobezit geen overbodige luxe is. Onlangs heeft de overheid nieuwe autobussen aangeschaft en hiermee de oude “afdankertjes” uit Nederland vervangen. Files zijn geen groot probleem op Curaçao, maar de groeiende economische ontwikkeling heeft er toe geleid dat er gedurende de vroege morgen en late namiddag op bepaalde plaatsen een “spits” begint te ontstaan. Onvergelijkbaar echter met Nederland.

De wegen hebben de laatste jaren erg geleden onder hevige regenval en achterstallig onderhoud. Men dient op te passen voor gaten in de weg. Deze worden regelmatig met asfalt opgevuld en de overheid is druk bezig de inhaalslag te maken door sommige wegdelen geheel te vernieuwen en rotondes aan te leggen om de doorstroming te verbeteren.

De lokale bevolking is nog niet erg milieubewust hetgeen zich bijvoorbeeld uit in een berm voorzien van lege blikjes of vuil zomaar gestort in de natuur. Toch verbetert de situatie zich steeds en wordt er regelmatig gewezen op “een schoon Curaçao”.

Criminaliteitsbestrijding

Criminaliteitsbestrijding heeft hoge prioriteit. De criminaliteit op het eiland heeft vooral in Nederland de laatste jaren voor veel (negatieve) publiciteit gezorgd. Maar net als in steden als Amsterdam en Rotterdam heeft criminaliteitsbestrijding op Curaçao hoge prioriteit. Daarnaast geldt dat wie de beruchte plaatsen niet opzoekt eigenlijk geen last heeft van deze zaken.

De kustwacht voert met de Koninklijke Marine en soms in bondgenootschappelijk verband controles uit in de wateren rond Curaçao ter bestrijding van drugstransporten.

Op de luchthaven werken douane, politie en de Koninklijke Marine ook nauw samen op dit gebied.