Particuliere pensioenen en AOW uitkeringen

De AOW is een zgn. uitkering op grond van het sociale zekerheidsrecht in Nederland. De AOW is een volksverzekering en valt als zodanig onder de sociale zekerheid. AOW wordt ook vaak wel een pensioen genoemd, maar wetstechnisch is dit niet juist.

In artikel 17 van de BRNC wordt de belastbaarheid van de (particuliere) pensioenen, lijfrenten en sociale zekerheidsuitkeringen behandeld.

Lid 1. bepaalt dat (particuliere) pensioenen en soortgelijke beloningen, alsmede lijfrenten, betaald aan een inwoner van een land, slechts in dat land belastbaar zijn. Dus pensioenen betaald aan inwoners van Curaçao zijn alleen belastbaar op Curaçao. Er is echter een voorbehoud (lid 3), inhoudende dat de betalingen ook mogen worden belast in het land van waaruit zij afkomstig zijn. Indien dit een periodieke betaling betreft, mag de belasting niet meer bedragen dan 15 %. Overdracht van pensioenrechten of afkoop mogen onbeperkt belast worden.

Lid 2. bepaalt dat pensioenen en andere betalingen krachtens de bepalingen van een sociaal zekerheidsstelsel van een land aan een inwoner van het andere land in het eerstbedoelde land mogen worden belast. Dus in dit geval mag Nederland belasting heffen. Aangezien AOW een zgn. sociale zekerheidsuitkering is, mag Nederland dus loonheffing inhouden en vervolgens inkomstenbelasting heffen op de AOW uitkering.

In art 29 is een overgangsregeling opgenomen, waarin geregeld is dat ten aanzien van een persoon die op het tijdstip van indiening van de wet (op 5 juni 2014) reeds inwoner was van Curaçao, de bepalingen in art 17 geen toepassing vinden op (particuliere) pensioenen en andere soortgelijke betalingen, alsmede lijfrenten, als bedoeld in art 17 lid 1, die op dat tijdstip waren ingegaan, maar alsdan blijft de oude regeling van de BRK bestaan. Dit is dus alleen van toepassing op (particuliere) pensioenen en lijfrenten, die al op 5 juni 2014 tot uitkering waren gekomen. Dit betekent dat pensioenen en lijfrenten die na 5 juni 2014 voor het eerst tot uitkering komen, altijd in Nederland (maximaal 15 %) belast zijn, ook indien je per deze datum al op Curaçao woonde.

Aangezien de AOW uitkeringen onder art 17 lid 2 vallen, is hierop geen overgangsregeling van toepassing. Ook voor de personen die op 5 juni 2014 op Curaçao woonden, is sprake van een nieuwe situatie/wetgeving, en mag Nederland belasting heffen.

In art 21 zijn de bepalingen ter vermijding van dubbele belasting opgenomen.

In lid 5 is bepaald dat Curaçao bevoegd is om de bestanddelen van het inkomen dat in Nederland belast is, te begrijpen in de grondslag waarnaar op Curaçao belasting wordt geheven.

In lid 6 is bepaald dat Curaçao de inkomsten volgens art 17, lid 2 (AOW) vrij stelt door een vermindering van zijn belasting toe te staan. De AOW uitkering is dus belast in Nederland, maar moet ook aangegeven worden in het belastbaar (wereld)inkomen op Curaçao. Curaçao verleent vervolgens vrijstelling van belasting volgens de vrijstellingsmethode.

Stel AOW is: Naf 10.000

Overige pensioenen: Naf 60.000

Totaal belast inkomen: Naf 70.000

Te betalen inkomstenbelasting Curaçao, 10 % is Naf 7.000.

De AOW is vrijgesteld: 10/70*Naf 7.000,dit leidt dan tot een vrijstelling van Naf 1.000.

Dus per saldo geen inkomstenbelasting op Curaçao, maar wel in Nederland tegen het lage inkomstenbelastingtarief van 8,4 % (eerste schijf) in 2016 met daarop in mindering nog een klein bedrag aan loonheffingskorting.

In lid 7 is geregeld dat Curaçao een aftrek verleent op de volgens art 17, lid 3 ingehouden (bron)belasting van maximaal 15 % over (particuliere) pensioenen en lijfrenten. Deze aftrek is echter niet meer dan de over dit inkomen verschuldigde belasting in Curaçao.

De Nederlandse belasting op de Overige pensioenen die op Curaçao wordt verrekend, mag niet meer zijn dan de evenredigheidslimiet. De inkomstenbelasting op het totale inkomen op Curaçao is 10 %, ofwel Naf 7.000. De evenredigheidslimiet is 60/70*Naf 7.000 = Naf 6.000. In Nederland is over het pensioen van Naf 60.000 15 % bronbelasting ingehouden, ofwel Naf 9.000. Er wordt op Curaçao echter maximaal Naf 6.000 verrekend.

Concreet betekent dit dat Curaçao bij een heffing van 10 % niet meer dan 10 % aftrek behoeft te verlenen. Per saldo betaalt U dan geen belasting hierover op Curaçao, maar U krijgt het “teveel” betaalde in Nederland niet terug.